AMSTERDAM – spookbewoning. Dit houdt in dat een woning wordt gebruikt voor criminele activiteiten, maar dat er geen officiële bewoners staan ingeschreven. Spookbewoning kan verschillende vormen aannemen, zoals het illegaal verhuren van een woning aan criminelen of het gebruiken van een woning als drugslab of opslagplaats voor gestolen goederen.
Het aanpakken van spookbewoning is een belangrijk onderdeel van de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Door het opsporen en aanpakken van spookbewoning kan de politie de activiteiten van criminelen verstoren en de veiligheid en leefbaarheid in de buurt verbeteren.
Om spookbewoning tegen te gaan, werken de politie en gemeente nauw samen met verschillende partners, zoals het RIEC. Door informatie-uitwisseling en gezamenlijke acties kunnen zij spookbewoning opsporen en aanpakken. In dit geval kwam de woning aan de Pampuslaan in beeld door een RIEC-casus in de regio Amsterdam Amstelland.
Bij de controle van de woning werden drie personen aangehouden. In de woning werd een handelshoeveelheid drugs aangetroffen, evenals een geldbedrag van 20.400 euro. De drugs en de goederen die gebruikt worden bij de handel in drugs werden in beslag genomen. De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en één van hen is in voorlopige hechtenis geplaatst.
Naast het aanpakken van de criminelen, is er ook aandacht voor bewustwording bij de eigenaar van de woning. Door middel van een bewustwordingsgesprek wil de politie voorkomen dat de man zijn woning opnieuw verhuurt aan criminelen. Het is belangrijk dat hij kritisch kijkt naar zijn huidige woningportefeuille en huurders, om zo bij te dragen aan het tegengaan van spookbewoning.
Spookbewoning is een ernstig probleem dat de veiligheid en leefbaarheid in wijken kan aantasten. Door de samenwerking tussen de politie, gemeente en andere partners kan spookbewoning effectief worden aangepakt. Het opsporen en aanpakken van spookbewoning draagt bij aan een veiligere en leefbaardere samenleving.